JD: "Dag van de zorg, my ass"

JD werkt in een voorziening en klaagt aan dat er een groot verschil is tussen wat er in de voorziening aan bezoekers getoond wordt naar aanleiding van de Dag van de zorg en wat de realiteit is in de leefgroep.

Net voor onze voorziening prijkt een gigantisch reclamebord voor de Dag van de zorg. "Kom dat zien, kom dat zien!" Vrijwilligers en personeel bereiden zich nog een laatste keer voor op een interactieve rondleiding doorheen de wandelgangen waarbij een uitgedokterd parcours is vastgelegd doorheen de netjes gerenoveerde leefgroepen en nieuwbouw. De geur van verf hangt nog in de neus. Nu is het nog stilletjes wachten op de verwonderde, enthousiaste bezoekers die met open mond de moderne snufjes van die mooie badkamers mogen ontdekken.

Reality check. Vorig jaar vond er een grote verhuis plaats. Leefgroepen werden heringedeeld en verhuisden naar een nieuwe, hypermoderne locatie die met veel bellen en toeters werd geopend. Ook mijn leefgroep mocht verhuizen naar een andere locatie, weliswaar intern in het oude gebouw. De vele beloftes van een aangepaste badkamer en leefgroep werden met veel vreugde onthaald en al even snel weer weggemoffeld toen ze op de lange baan werden geschoven.

We namen intrek in een afgeleefde leefgroep waar tot op heden, meer dan 1 jaar na de verhuis, nog steeds de littekens zichtbaar zijn van onze voorgangers: afgeschraapte stukken verf, putten in de muur waar ooit een tv en distributieaansluiting zat, een afsluitingswand uit gyproc die nog steeds niet geschilderd is, uitgeleefde keuken, kamers in jaren zeventig viesgroen en spuugoranje, een badkamer waarvan de betonstructuur in het plafond blootligt en waarbij zowel zorgvragers en personeel op een niet ergonomische manier 's morgens al puffend de verzorging proberen bol te werken. Kamers waar de polar vortex geniepig door de vele tochtgaten zijn koude tot bij de zorgvragers brengt.

Dag van de zorg, met een flyer met daarop een mooi beeld dat zich in de harten van de mensen nestelt, onwetend over het verhaal dat zich achter die prachtige foto afspeelt. 't Is er eentje dat begon bij minder middelen en minder personeel, minder uren en meer burn-outs, minder plezier, minder tijd voor onze zorgvragers, minder lachen en meer fronsen, minder opkomen voor waarin we geloven en meer doen wat er ons wordt opgelegd want geluisterd wordt er al lang niet meer.

"Dag van de zorg, my ass."