Opvoedster Annelies: "Dag huiselijkheid. Dag zorg op maat. Dag collegialiteit."

Opvoedster Annelies klaagt aan dat ze door de invoering van de persoonsvolgende financiering geen zorg op maat meer kan geven.

dag collegialiteit

De persoonsvolgende fincanciering voerde een puntensysteem in de zorg in: voor elk kind met een beperking een punt of meer, voor elke begeleider een punt of meer... Door die inschaling hebben we op twee jaar tijd al 1,5 VTE moeten afgeven.

Maar in de leefgroep is de zorgzwaarte enorm toegenomen. Er kwamen nieuwe bewoners die meer aandacht nodig hebben. Kunnen we die geven? Neen, maar toch moet dat op sommige momenten. Spijtig voor de bewoners die wél rustig zijn. Een uitstap of eens extra koken? Allemaal geen tijd meer voor, want er is geen personeel!

Je moet een weekend werken? Dat is niet erg hoor, want dan ben je door de week eens thuis. Ondertussen moeten we 1 op de 2 weekends werken omdat we door de persoonsvolgende financiering personeel moesten afgeven. Kinderen die minder naar huis gaan naarmate ze ouder en moeilijker hanteerbaar worden, is ook een enorme verhoging van de werkdruk.

Rush, rush, rush. Haast, haast, haast. Want om 10u dit om 12u dat... En vergeet dat verslag niet. Hou je dossiers in orde. Zorg dat de ijskast proper is. Zorg dat alles afgedekt is, Want er kan wel eens inspectie komen... Regeltje hier, regeltje daar...

Dag huiselijkheid. Dag zorg op maat. Dag collegialiteit. Want iedereen is gestresseerd.