Opvoedster Bie: "Ik doe dit werk al 23 jaar met hart en ziel maar de situatie is onhoudbaar"

Opvoedster Bie begeleidt al 23 jaar jongeren. Ze doet het werk met hart en ziel maar de situatie is onhoudbaar.

Opvoedster Bie vindt de situatie op het werk onhoudbaar

Ik begeleid een leefgroep van 17 meisjes. De helft van hen heeft een ges+ statuut.

Daarvoor krijg je wel extra middelen, maar de realiteit is dat niemand bij ons WIL komen werken omwille van de grootte van de leefgroep, de concentratie van zware problematieken, het tekort aan inwerkend en ondersteunend personeel... ik kan ze geen ongelijk geven.

De mensen die wel bij ons willen werken, doen hun uiterste best maar zitten op hun tandvlees. Elke maand gooit er wel iemand de handdoek in de ring, compleet uitgeblust, leeg, op, gedesillusioneerd.

Daarom staan we ook vaak alleen, in een leefgroep met 17 meiden die allesbehalve gemakkelijk hanteerbaar zijn. Ieder van hen heeft een handleiding nodig omwille van hun verleden en de vaak complexe problematiek waar ze mee worstelen.

Ook de directie staat met hun rug tegen de muur, ze hebben uit te voeren wat bepaald wordt door bovenaf, zijnde de jeugdrechter die gebonden is aan wettelijke bepalingen maar die geen zicht heeft op de situatie in het werkveld.

Ik doe dit werk al 23 jaar, met heel mijn hart en ziel, en ik doe het ook graag, zelfs nu nog. Maar de situatie is onhoudbaar. Niemand houdt het langer dan een paar weken vol.

Er is geen ruimte, geen middelen, enkel een in theorie werkend plan. Maar de theorie is een heel ander gegeven dan de realiteit. De realiteit is onhoudbaar. Het werk is vaak niet werkbaar. Het gaat de foute kant uit, zowel voor de werknemers als voor de al getraumatiseerde jongeren.

Ze noemen het dan wel sociaal werk, maar ik heb het gevoel dat we in een kindjesfabriek werken, met uitgeput personeel.

Van kwaliteit in de zorg is er al lang geen sprake meer... als dat zo verdergaat ziet de toekomst er zwart uit voor deze, al zo kwetsbare, jongeren en de opvoeders van de toekomst. De draaglast is zoveel groter dan de draagkracht en dat is een recept voor rampscenario’s.

We zijn op...