Ouder Bert: "Ondanks ons goedgekeurd PVB, moeten wij beroep doen op TVP (Tirez Votre Plan)"

Bert en zijn vrouw hebben een dochter met een mentale beperking. Ze wachten nog altijd op hun goedgekeurd PVB zodat hun dochter naar een dagcentrum kan gaan.

Wij zijn ouders van een dochter met een mentale beperking. Al sinds 2014 wachten we op het werkelijk ontvangen van een goedgekeurd (!) PAB voor haar. Maar ondertussen is ze helemaal schoolmoe geworden. Eigenlijk zou ze naar een dagcentrum willen. Aangezien haar situatie daardoor helemaal veranderde, deden we vorig jaar een aanvraag PVB met als dringende argumentatie: de dag dat onze dochter helemaal niet meer naar school wil, moetmijn vrouw of ik stoppen met werken.

Het PVB werd goedgekeurd maar wordt wegens "niet dringend (!!)" genoeg, nog niet toegekend. Elke ochtend is bijzonder stresserend. Als zij naar school wil gaan, kunnen mijn vrouw en ik normaal gaan werken. En anders, niet.

Onze dochter vraagt ons dikwijls wanneer de minister eindelijk centjes geeft zodat zij naar een dagcentrum kan? En even dikwijls vragen wij haar om nog even geduld te hebben?

Minister Vandeurzen beloofde €750.000 (oftewel 1,6x zijn eigen afscheidspremie) om +21-jarigen die BuSo-schoolmoe zijn een oplossing te bieden: dat komt neer op zo'n €750 per jongere (!!!). Ik vind dat de minister iedereen in deze situatie gewoonweg uitlacht.

Ondanks dat er PAB, PVB, RTH en een heleboel andere afkortingen in het leven geroepen zijn om vooral niks te doen, moeten wij vooral beroep doen op het TVP principe: Tirez Votre Plan.

Dat is het gevolg van jarenlange uitholling van de Sociale Zekerheid. Dat is het resultaat van jarenlange "loonlastenverlaging" en andere cadeautjes aan bedrijven en grootverdieners. Een maatschappij die niet meer wíl zorgen voor de zwaksten, is het niet waard om nog een maatschappij genoemd te worden.

Foto: Ben White