Werknemers reageren op open brief "Mijnheer de minister, wij zijn op."

De open brief aan Vandeurzen die we op maandag 12 december hier hebben geplaatst werd op korte tijd niet alleen massaal gelezen, blijkbaar was het verhaal voor veel werknemers zo herkenbaar dat ze ons ook hun verhaal bezorgden.

Reacties op open brief aan Vandeurzen

Veerle werkt in het begeleid zelfstandig wonen

Begeleidster Veerle laat ons weten dat zij door de invoering van de persoonsvolgende financiering helemaal geen zorg op maat meer kan geven.

Liesbeth werkt in de bijzondere jeugdzorg

Liesbeth geeft aan dat het probleem niet alleen bestaat in de gehandicaptensector, maar ook in de bijzondere jeugdzorg waar zij werkt: "Wat u heeft verwoordt (in de open brief, nvdr.), beschrijft perfect hoe wij ons ook voelen. Ik werk in een OOOC, wat betekent dat er in mijn leefgroep personen met een psychiatrische problematiek, personen met een verslaving, personen met problemen thuis,... en noem maar op zitten.

In het weekend werk ik alleen en zorg ik voor 9 jongeren. Door de diverse problematieken zijn er serieuze crisissen die vaak tot agressie leiden. Het personeel is op. Ik ben op. Nu zouden we meer weekends moeten werken, want er is geen geld om een extra begeleider aan te nemen en niemand wil nog alleen staan in deze zware groep.

Binnenkort vallen wij dus een voor een uit en de staf doet wat ze kunnen maar zij kunnen ook niet toveren. Nu heb ik zelf nog niet gesproken over de vele wachtlijsten waardoor het merendeel van de jongeren niet de gepaste hulpverlening krijgt. Het systeem faalt... het is tijd voor actie!

Deglin werkt in de gehandicaptenzorg

"Door het M-decreet (dat decreet heeft de bedoeling om het onderwijs inclusief te maken, nvdr.) komen enkel de hele "zware" en moeilijke gasten binnen, prioritaire, enzovoort. Maar er komt geen extra personeel bij."

"De samenstelling van de leefgroepen maakt de begeleiding dus heel wat moeilijker maar wij moeten het werk doen met juist hetzelfde personeelsaantal. Nu moet je weten dat we sowieso al een serieus personeelstekort hadden in onze instelling!"

Brigitte werkt in de gehandicaptenzorg

Brigitte laat weten dat ze er een tijdje geleden aan onderdoor is gegaan: "Ik werk al 37 jaar in een voorziening in Hasselt en de laatste jaren is het enorm moeilijk werken in deze branche. Vorig jaar ben ik dan ook uit geweest met een burn-out."

"Ik had nooit gedacht om mezelf zo tegen te komen. Ik wilde het beroep niet meer verder doen dat ik nochtans altijd zo graag gedaan heb."

"Gelukkig heb ik me eruit kunnen sleuren en ik ondertussen ben ik nu terug aan het werk. Ik moet nog heel wat jaren werken en hoop dat ik het kan blijven volhouden. Maar de job vraagt enorm veel als je ouder begint te worden."